Over Bert-Jan


Reacties op de screentest; een interview met Derk Bolt, presentator van het KRO-programma Spoorloos.

Hanneke van Laar, Redacteur/verslaggever KRO’s Spoorloos, gaf over de screentest, zijnde een interview met Derk Bolt het volgende aan:

”Wat meteen opvalt tijdens de screentest is de rust die deze uitstraalt. Bert-Jan is geen journalist die iemand wil pakken op eerdere uitspraken, op iemands tegenstrijdigheden. Hij wil niet scoren. Ik vond dat een verademing. Daarmee is volgens mij duidelijk dat het bijzondere interview dat Bert-Jan destijds voor de VPRO-tv(Live!) met Pim Fortuyn had dus geen “gelukkig” incident was, maar voortkomt uit de persoonlijkheid van Bert-Jan. Het gesprek was al na 5 minuten openhartig. Ik heb Derk zelden zo kwetsbaar gezien. Wat ook opvallend was: Derk moest af en toe echt nadenken over een antwoord, hij voelde zich als het ware overvallen. Bert-Jan kakelt niet alle stiltes vol, ook een zeldzame verdienste. De stiltes zorgen voor een soort van intimiteit en voor een soort van ongemakkelijkheid wat ik “spannend”vond. Bert-Jan kijkt Derk heel goed aan, er is echt contact, hij heeft niets bedreigends. De stem van Bert-Jan past goed bij dit soort persoonlijke interviews. Bert-Jan houdt het gesprek gaande, zonder voortdurend op zijn vragenlijstje te kijken. Hij gaat in op wat Derk zegt, hij herhaalt opmerkelijke woorden die Derk gebruikt. Het is volgens mij een groot voordeel dat hij geen journalist is."

Citaten uit de brief van 15 september 2003 van Ton Verlind, directeur van de KRO:

“Was het interview met Pim Fortuyn een lucky shot of was hier een interviewer aan het werk die over talenten beschikt die jij bij journalisten zelden ontwaart, namelijk het talent van het luisteren”. Dat was de vraag die onder deze screentest lag. Het resultaat van deze screening heeft me bepaald niet teleurgesteld. Ik zie een bijzondere interviewer aan het werk. Iemand die luistert, die geen belang heeft (het gesprek winnen) en daarmee tot opmerkelijke prestaties komt. Hij beoefent de “kunst van het gesprek” en dat kom je op de Nederlandse tv nauwelijks nog tegen. Het leverde een boeiend half uurtje op. Ik stel het op prijs dat je aan deze screentest hebt willen meewerken.

Met vriendelijke groet,
Ton Verlind."